U kunt een e-mail bericht met vragen of opmerkingen over deze   web site verzenden aan:imkerijlansingerland@hetnet.nl

 Laatst bijgewerkt: 13 oktober 2015

 Bijenbrood

 Belangrijkste onderdelen

 Herkomst

                           

Bijenbrood is gemaakt van stuifmeel dat door de bijen verzameld is. Stuifmeel (pollen) van de meeldraden van bloemen wordt door de bijen van de haren van hun borststuk gekamd, gemengd met speeksel en in de vorm van stuifmeelklompjes aan de achter pootjes naar de korf of kast gebracht. Het wordt daar door de huis bijen met de bovenkant van de kop in de cellen gestampt, onder toevoeging van een kleine hoeveelheid honing, speeksel, maagsap en bijenwas. Het stuifmeel in de raat ondergaat verschillende scheikundige processen door de werking van de enzymen uit speeksel en maagsap, micro-organismen, vocht en de temperatuur in de bijenkorf (35-36°C) en rijpt in twee weken tot het zogenaamde bijenbrood. Het is de bron van eiwitten, vetten, micro-elementen en vitamines voor de bijen en tevens het meest complete voedingsmiddel en de grondstof voor de bijenmelk en koninginnegelei die de jonge voedster bijen maken met behulp van kliersappen in hun kop. Hierdoor wordt het nog beter verteerbaar en worden er nog meer bijen stoffen aan toegevoegd. In deze vorm wordt het aan de jonge larfjes gevoerd.

 Samenstelling

 De samenstelling van bijenbrood verschilt enigszins van die van pollen. Het heeft een hogere zuurgraad lagere pH) door de aanwezigheid van melkzuur en vitamine C (ascorbinezuur). De hoeveelheid me]kzuur is zes maal zo hoog als in stuifmeel. Deze zuurte van bijenbrood zorgt ervoor dat het, door de remming van schimmels en andere micro-organismen, zelfconserverend is en niet muf wordt. Bijenbrood bevat minder koolhydraten en méér gemakkelijk assimileerbare eiwitten dan het oorspronkelijke stuifmeel en heeft tevens een hoger gehalte aan vetoplosbare vitamines zoals E en K.

Bijenbrood bevat ongeveer 2O°/o eiwitten, 3% vetten, 24-35°/o koolhydraten en 3% mineralen en vitamines (as) en andere bestanddelen zoals vezels. Het bevat ongeveer 2O°/o water, maar na het oogsten wordt het gedroogd tot een vocht percentage van 13-14. Bijenbrood bevat evenwichtig samengestelde eiwitten waarin alle essentiële aminozuren, die het lichaam niet zelf kan maken, voorkomen; een volledig spectrum aan vitamines: C, B1, B2, E, H (biotine), P (rutine), nicotine -zuur, foliumzuur en pantotheenzuur; pigmenten en andere biologisch actieve stoffen zoals enzymen (saccharase, amylase, phosphatase), flavonoïden, carotenoïden en hormonen. Bijenbrood bevat meer dan 25 verschillende micro- and macro-elementen zoals ijzer, calcium, phospor, kalium, koper, zink, selenium, magnesium en andere. Bijenbrood heeft bovendien antibiotische eigenschappen.

 Gezondheidswaarde

De combinatie van verschillende biologisch actieve stoffen maakt bijenbrood werkzaam bij de preventie en behandeling van verschillende ziektes. Het hoge gehalte B-vitamines in bijenbrood is verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling, voor het functioneren van het zenuwstelsel en voor het stimuleren van de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Zowel bijenbrood als pollen een positief effect op het immuun- en antioxydantsysteem van gezonde en zieke mensen. Het heeft antibacteriële, antivirus en koorts remmende eigenschappen en stimuleert weefsel groei en -herstel. Het innemen van bijenbrood kan de fysieke prestatie van sporter's vergroten en bij ouderen de kwaliteit van leven verbeteren. Bijenbrood stimuleert de eetlust en zorgt voor een hoog energieniveau. Het heeft een prettig kalmerende werking, is rustgevend en vertraagt het verouderingsproces. Bijenbrood is een natuurproduct, ofwel een apitherapie-product, en zeer waardevol voor kinderen en volwassenen, in het bijzonder ouderen.

 Gebruik

Bijenbrood wordt aanbevolen bij bloedarmoede, hepatitis, diabetes en stoornissen in het spijsverteringskanaal, zoals colitis, obstipatie en diarree die resistent is tegen behandeling met antibiotica. Het verlaagt de cholesterolspiegel, verbetert het lipidenpatroon en is bloedzuiverend, verbetert de gal- en lever functie alsmede de bloeddruk. Bijenbrood wordt evenals honing aanbevolen ter voorkoming van prostaat klachten. Bijenbrood kan gegeten worden bij algehele uitputting en bij herstel na een operatie en is goed bij ‘stress’, depressie, geheugen- en concentratieverlies.

Aanbevolen gebruik ongeveer 5 gram bijenbrood per dag voor volwassenen en 3 gram voor kinderen, bij voorkeur tussen de maaltijden.