U kunt een e-mail bericht met vragen of opmerkingen over deze   web site verzenden aan:imkerijlansingerland@hetnet.nl

 Laatst bijgewerkt: 13 oktober 2015

 Informatie over Bijen Hommels en Wespen

 Bijen komen meestal in een zwerm -- een wolk -- aanvliegen en gaan vervolgens in een boom, aan een hek of een muur hangen, waarna ze een grote bal vormen. Ze zitten zelden of nooit in de grond ( met uitzondering van de solidaire bij ) . Ziet men zo'n verschijnsel dan is het zaak de imker te bellen die langs komt om het hele volk te scheppen en te verwijderen.

 Hommels zitten in de grond, tussen spouwmuren of in nest kasten en vliegen af en aan. Ronde wollige behaarde beestjes in verschillende kleuren en afmetingen. De achterkant van de hommel kan variëren van wit, bruin, zwart en geel met diverse kleuren op het lichaam. Het is een diertje waar men meestal geen last van heeft. Ze zijn zelden agressief en verdwijnen eind augustus.

 Wespen komen voor in de grond, meestal hoog in een spouwmuur, in hagen en soms ook in nest kasten. Bij beroering van de omgeving komen ze massaal naar buiten met agressief gedrag. Ze vallen doorgaans meteen aan. De wespen beginnen meestal in augustus vervelend te worden, omdat het broed minder wordt en de jonge koninginnen geboren worden. Ze gaan op zoek naar zoetigheid waar ze van leven ( de ontlasting van de larven is een zoetige substantie waar de wespen normaal van leven maar nu het broed minder wordt moeten ze op zoek ). Vaak helpt het al om ergens, een eindje verwijderd van de plaats waar men zelf zit , een bakje zoetigheid neer te zetten. Daar vermaken de wespen  zich mee, waardoor men zelf rustiger kan genieten van de zon en het buitenleven.

Helaas heb ik wat foto,s moeten verwijderen omdat er    zonder dat ik het wist, auteursrechten op de foto,s staan ik heb de foto,s via via gekregen maar er stond niet bij van wie ze waren.
 Dit is dus een goede les om altijd zelf maar voor de foto,s te zorgen en niet zomaar te plaatsen.


Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee.