U kunt een e-mail bericht met vragen of opmerkingen over deze   web site verzenden aan:imkerijlansingerland@hetnet.nl

 Laatst bijgewerkt: 13 oktober 2015

 Propolis

 Belangrijkste onderdelen

 Herkomst

  Propolis is samengesteld uit harsen. wassen en gommen die de bijen aan hun pootjes meebrengen van de bomen. De boom gebruikt deze om gaatjes in de bast te dichten en om blad— en bloem knoppen te bedekken met een dun. kleverig laagje. Dit laat geen vocht en lucht door. Zo kunnen ziektes de boom niet binnen en bloemknoppen niet beschimmelen of rotten. Harsen vloeien uit en sluiten de ziektekiemen in Deze kunnen dan niet meer ademen en vocht opname is onmogelijk. Bacteriën, schimmels. gisten en ook virussen verschrompelen.

 Bijen maken onder bij menging van speeksel en bijenwas van de gehaalde harsen . wassen en gommen Propolis of bijen gom Het is bruin. welriekend. kleverig spul. Gaatjes in de wand van het nest, meestal in een korf of kast. worden ermee gedicht, als ware het een holle boom. Ook poetsen zij de broed cellen ermee.

 Samenstelling

 De gehaalde harsen. gommen en botanische wassen zijn altijd een mengsel van verschillende boomsoorten. die elk hun eigen typische harsen hebben. Daardoor verschilt deze ook per gebied. Potente bestanddelen van Propolis zijn: flavonoïden;ferulazuren;harsen en aromatische oliën.

 Propolis is bloedzuiverend, balsemend en antibiotische tegen schimmels. gisten, bacteriën en virussen. Doordat Propolis een veelvoudig mengsel is werkt zij over een breed spectrum. Propolis is huid vriendelijk. balsemend en helend. behalve bij allergie ervoor. De huid wordt dan rood en schilferig. Dit kan een paar dagen tot een week duren.

 Onderzoek

 Recentelijk is aan een universiteit voor natuurgeneeskunde in Japan (Bijen. maart 2001) de werkzaamheid van ondermeer Nederlandse Propolis onderzocht op:

 o Het opruimen van vrije radicalen

o De werking tegen kanker cellen

o Het beschermend effect op cellen bij schadelijke chemische invloeden.

 Toelichting:

 • Vrije radicalen zijn agressieve verbindingen. Deze ontstaan in het lichaam en kunnen daar schade aanrichten. Het lichaam beschermt zich daartegen door via bepaalde stoffen, zoals vitamines. anthocyanen en carotenoïden. die vrije radicalen op te ruimen. Propolis speelt hierbij ook een rol.

 • Propolis kan de vermeerdering van kanker cellen tegengaan (cytotoxisch effect). Hierbij bleek dat de Propolis uit methanol—extract veel beter werkzaam was dan die uit het water—extract. Ook was er verschil in werkzaamheid in Propolis uit verschillende landen,

 • Het beschermend effect van Propolis is getest op lever cellen van muizen. Hieraan werd een stof toegevoegd die cel dood kan veroorzaken. Het schadelijk effect hiervan was minder bij toevoeging van een hoeveelheid Propolis-oplossing.

 Gebruik

 Ruwe Propolis wordt volgens de homeopathische bereidingswijze met alcohol (=ethanol) geëxtraheerd. waarbij de zogenaamde oer tinctuur wordt gevormd. Deze wordt verwerkt in voedingssupplementen en verzorgingsproducten ofwel verder verdund tot tinctuur. Om in te nemen zijn er kauw brokjes, capsules. tabletten, hoestdrank. mondwater en tinctuur. De laatste is plakkerig en niet in water oplosbaar. Voor het innemen is het daarom raadzaam deze eerst op een brood korstje. een suikerklontje of biergistpil te druppelen. Lichte tinctuur (10%) kan wel in een glas water gedruppeld worden.

 Propolis wordt gebruikt als natuurlijk antibioticum en weerstandsverhogend middel en ter ondersteuning van antibiotica. Ook bindt Propolis vrije radicalen en is daardoor bloedzuiverend. Bij bot- en spier problemen en slijm—beursontsteking, kan Propolis gunstig werken.

 Voor uitwendig gebruik wordt Propolis verwerkt in neusdruppels. hoestdrank, tandpasta. lotion. zalven. crèmes en huid olie. shampoo of skin wash.

 Propolis verzorgingsproducten worden gebruikt op wondjes. littekens, ontstekingen. bij spier aandoeningen. tegen eczeem, psoriasis, wratten. schimmel, kalk nagels en zwemmerseczeem.