U kunt een e-mail bericht met vragen of opmerkingen over deze   web site verzenden aan:imkerijlansingerland@hetnet.nl

 Laatst bijgewerkt: 13 oktober 2015

 Pollen

 Belangrijkste onderdelen

 Pollen al eeuwenlang natuurlijk voedsel voor kracht. energie en gezondheid

 Pollen zijn niet alleen van levensbelang voor de bijen, het unieke mengsel bevat ook voor de mens essentiële stoffen voor een goede gezondheid. Wie goed en gevarieerd eet krijgt van deze stoffen wel genoeg binnen, maar bij een eenzijdig eetpatroon, in de winter, tijdens ziekte, voor kinderen in de groei, voor ouderen, (top) sporter's en atleten zijn pollen onovertroffen als geconcentreerde dagelijkse (bij) voeding. Er is geen enkel natuurlijk en kant-en-klaar

product, waar zoveel

essentiële voedingsstoffen in zitten als in deze pollen.

 In pollen zit o. a.: Eiwitten: 30% (waarvan een derde als vrije aminozuren) Koolhydraten: 30%, Vetten: 20% (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren)

 Deze zogenaamde essentiële aminozuren’ zijn in de pollen rijk vertegenwoordigd. Tenslotte bevatten bijen- pollen bijna alle vitaminen die een mens nodig heeft. Vanwege de relatief grote hoeveelheid vitamine B12 zijn bijen pollen vooral waardevol voor mensen die geen of weinig vlees eten.

 Pollen de natuurlijke bron van energie en balans voor topsporters en atleten

 De biljoenen cellen en weefsels in de spieren hebben. suiker nodig voor energie. Wanneer spieren actief zijn verbruiken ze bijna vier maal zoveel glycogeen dan wanneer ze rusten. Het is een biologisch-wetenschappelijke ontdekking, dat de voor verteerde suikers in de pollen zich in het bloed snel omzetten in glycogeen.

Bijna direct na het innemen treedt een snelle, natuurlijke opname van koolhydraten op en wordt er voeding naar de spier cellen en weefsel gezonden wat resulteert in een krachtig en energiek gevoel.

 Pollen helpen tegen hooikoorts

 Het stuifmeel, dat door de bijen vergaard wordt is vaak kleverig en

zwaar en kan niet door de wind meegevoerd worden. Dit stuifmeel heeft een geneeskrachtige werking, omdat de bijen wanneer ze er kleine korreltjes van maken, er een beetje speeksel aan toevoegen. Dit neutraliseert en vernietigt elk allergisch element (als dit er al in voorkomt) en maakt van stuifmeel pollen een voedsel, dat de ademhaling gunstig beïnvloedt en allergieën

kan helpen verminderen, of zelfs

voorkomen.

 Mineralen: calcium, fosfor, kalium, zwavel, silicum, molybdeen, zink, magnesium, ijzer, mangaan, koper, jodium.

 Vitaminen in pollen:

 vitamine A     (retinol)

vitamine B1   (thiamine)

vitamine B2   (riboflavine)

vitamine B3   (nicotinamide)

vitamine B6   (pyridoxide)

vitamine B8   (biotine)

vitamine B9   (foliumzuur)

vitamine B12 (kobalamine)

vitamine C     (ascorbinezuur)

vitamine D     (ergosterol)

vitamine E     (tocoferol)

vitamine K    (fytomenadion)

rutine

 Omdat de pollen zo voedzaam zijn, remmen ze de eetlust met 20% en zijn daardoor ook een prima middel om af te slanken. Eiwitten spelen een vitale rol bij de groei in ons lichaam. Ze herstellen versleten weefsels en vormen enzymen en anti-stoffen tegen ziektekiemen. De bouwstenen van eiwitten zijn aminozuren. Voor een deel maken we ze zelf in ons lichaam, de rest moeten we uit onze voeding halen.

 (Top) sporter's en atleten krijgen door gebruik van pollen meer energie en een groter uithoudingsvermogen.

 Pollen helpen bij darm ongemakken

 Ze verhelpen de hardnekkigste verstoppingen, hebben een genezende werking op diarree, darm- ontstekingen en andere onaangename infecties, die door een verkeerde ontwikkeling van de darmflora of gevaarlijke ziektekiemen in de darmen veroorzaakt worden. Ook spelen pollen in de darmen, dankzij de natuurlijke anti-biotica, de rol van regulator. Ze verstoren of onderdrukken de voor de mens schadelijke microben en helpen de goede de overhand te krijgen.

 Gebruiksadvies (top) sporter's en atleten: 

 Dagelijks 1 dessertlepel pollen korrels, 4 â 6 tabletten of capsules, of naar behoefte. Voor zware trainingen of wedstrijden kan men de doseringén naar eigen behoefte verhogen

 Pollen reinigen, activeren en stimuleren de lichaamsfuncties

 Door elke dag vanaf januari t/m juli 1 â 2 theelepeltjes pollen korrels, 2 pollen tabletten of 2 pollen- capsules in te nemen, wordt langzaam een zekere weerstand opgebouwd tegen het

stuifmeel, dat door de wind wordt verspreid en neemt de ontvankelijkheid voor allergieën af.

 Ze bevorderen de spijsvertering en verbeteren de conditie van de huid, haar en nagels. Een pollen kuur kan tevens preventief werken tegen vele ongemakken. Meermalen per jaar zou men een pollen kuur moeten doen. De gunstigste tijd daarvoor is: in het voorjaar tegen vermoeidheid en in de herfst en winter voor o. a. het opbouwen van onder meer natuurlijke weerstand.

 Naast pollen korrels levert Imkerij ‘Lansingerland’ pure pollen tabletten en puur vermalen pollen in capsules om het innemen te vergemakkelijken. vooral voor kinderen.

 Algemeen Gebruik's advies:

 Dagelijks naar behoefte 1 â 2 theelepels korrels of 2 â 4 tabletten of capsules, kinderen halve hoeveelheid.

De beste resultaten bereikt men s' morgens op de nuchtere maag. De pollen korrels mogen ook met bij v. yoghurt worden ingenomen.